Elektrikli Süpürge Terminolojisi 101

Elektrikli Süpürge Terminolojisi 101

A

Alerjen

Bir alerjen, iç veya dış ortamda bulunan ve çoğu insan için normalde zararsız bir maddedir. Bununla birlikte, belirli alerjenlere karşı genetik veya gelişmiş duyarlılığa sahip kişiler, normal olarak zararsız olan bu maddelere, sağlıkları için zararlıymış gibi tepki verecek ve tipik olarak alerjik reaksiyon olarak adlandırılan kimyasalların salınması ile tetiklenecektir.

Air Flow

Havanın hareketi, genellikle dakikada metreküp cinsinden ölçülür. Hareket eden havanın gerçekten kiri toplayan ve torbayı veya toz haznesine hareket ettiren kuvvetidir. Elektrikli süpürge etkinliğinin gerçek değerini belirlemenin en önemli faktörlerinden biri budur. Ancak ne yazık ki, az sayıda üretici test airflow sonuçlarını yayınlamaktadır.

Air Watt

Elektrikli süpürgenin çıkış gücünü giriş gücü yerine derecelendirmek amacıyla geliştirilen bir teknik özelliktir. Bu değer aslında elektrikli süpürgenin performansının bir göstergesidir. Elektrikli süpürgenin gücü kendisindeki hava akımı ve emişe dayandığından, motorun ürettiği emiş gücünden ve ayrıca hava akışına karşı olan dirençten etkilenir. Normal kullanım sırasında air watt oranının gerçek hava akışını yansıtmayabileceğini unutmayın. Güç ünitesi içindeki direncin yanı sıra hortum ve borudaki hava türbülansının neden olduğu direncin yanı sıra, temizleme başlığı ve toz haznesi içine toz doldukça artan direncin yaratacağı bir kısıtlama olacağı gözden kaçmamalıdır.

Ç

 

Çalışma Yarıçapı

Uzun kordonlu ve hortumlu bir elektrikli süpürge, merdivenleri temizlemek için kullanışlıdır veya evin etrafındaki prizler yetersizse, daha büyük bir alanı fişten çekmeden ve kesintiye uğramadan temizlemenizi mümkün kılar. Bir elektrikli süpürgenin erişiminin 6 ila 15 metre arasında değişebilir, bu da özellikle büyük bir alanı temizlerken büyük bir fark yaratır.

 

D

Desibel

Desibel, bir sesin veya ses enerjisinin yoğunluğunu ölçmek için kullanılan birimdir. Logaritmik bir ölçekte hesaplanır. Desibel seviyeleri tipik olarak bir elektrikli süpürgenin veya hava temizleyicisinin ne kadar sessiz çalıştığını göstermek için kullanılır. Bir fikir vermesi adına, 15 desibel (dB) 'deki bir ses çok yumuşak ve 100 dB'deki ise çok yüksek olarak adlandırılır. 3 dB'lik bir artış varsa, ses enerjisi iki katına çıkar. 10 dB'lik bir artış için, ses enerjisi 10 kat artar. 20 dB'lik bir artış için ses enerjisi 100 kat artar.

 

Döner Fırça / Başlık

Elektrikli süpürgenin başlığından bulunan silindir şeklinde ve halıya temas eden döner kısımdır. Esas amacı halının liflerini ayırarak gömülü toz, saç, veya yerleşmiş diğer mikroskobik canlıların hava akımına çekilmesini sağlamaktır. Gömülü parçacıklar, yalnızca güçlü bir emiş ve hava akımı ile toplanamayabilir; bu gibi durumlarda, döner fırça bu hareketi sağlar.

 

E

 

Elektronik Emiş Ayarı

Elektrikli süpürgedeki emiş gücünün ayarlanabileceği iki yöntem bulunur; Elektrikli süpürgenin motoruna giden gücün düşürülmesi (süpürge gövdesinden veya koldan kumanda ederek) veya kol üzerindeki havayı bypass eden ve süpürgenin emiş seviyesini düşüren boşaltma alanının açılmasıdır. Elektronik Emiş Ayarı, motora giden gücün, onu yavaşlatması ve emişi azaltması anlamına gelir. Ayrıca “Hız Kontrolü” olarak da adlandırılır.

 

Emiş Gücü

Yaygın olarak kullanılan anlamıyla, bir elektrikli süpürgenin kiri verimli bir şekilde toplamasıdır. Daha detaylı söylemek gerekirse, motorda dönme hızı tarafından oluşturulan gerçek çekim veya basınç farkıdır.

 

Ergonomik

Ergonomik, bir ürünü kullanmayı olabildiğince kolay ve zahmetsiz şekilde zorlanmadan kullanmayı amaçlayan bir tasarım ilkesini ifade eder. Elektrikli süpürge modellerinde, ergonomik prensipler genellikle sap tasarımlarında, temizleme başlıklarındaki dönme özelliklerinde vb. kullanılır.

 

F

Filtreleme Sistemi

Elektrikli süpürgeler ve hava temizleyiciler, parçacıkları ve bazen kokuları içinden geçen havanın giderilmesi için çeşitli farklı tasarım ve teknolojiler kullanır. Bunlar genellikle, toz torbası (kağıttan ve filtre malzemesinden yapılabilir), cam elyaflar, aktif karbon, bez veya köpük, elektrostatik, su filtreleri vb. içeren çok çeşitli filtre ortamlarından oluşan bir dizi filtre içerebilir.

 

H

 

Hacim

Üreticiler bir elektrikli süpürge kapasitesinin gerçekte olduğundan daha fazla olduğunu iddia edebilirler. Laboratuvarlarda boşlukları test ederken, kapta ne kadar yer kaldığından ziyade, ne kadar toz tutabileceklerine bakılır. Yaşadığımız evlerin çoğu, orta olarak adlandırdığımız 2-4 l kapasiteye sahip bir elektrikli süpürge kullanmak için idealdir. Küçük bir kapasitenin 2 l'nin altında ve 4 l üzeri bir kapasitenin büyük olduğunu düşünülebilir.

 

HEPA

Hepa, tüketicilerin günümüzde kendi elektrikli süpürgelerinde bulunmasını istedikleri özellikler arasında en sık belirtilenidir. HEPA “yüksek verimli partikül hava” anlamına gelir. Bir HEPA filtresi için belirlenen değer, 3 mikron boyutundaki tüm parçacıkların % 99.97’sini filtre etmesi gerektiğidir. 10 mikronluk bir parçacıcığın bile çıplak gözle görünemeyeceğini belirtmek isteriz, benzer şekilde polen 5-100 mikron, insan saçı 70-100 mikron arasında değişmektedir. Filtreler için 5 ayrı sınıflandırma bulunur: HEPA H10 (EPA E10), HEPA H11 (EPA E11), HEPA H12 (EPA E12), HEPA H13, HEPA H14. EPA sınıfları 0,4 μm mikrondan büyük parçacıkları mükemmel şekilde tutar. Filtreleme sınıfı ne kadar yüksek olursa, partikül filtreden o kadar kolay geçemez ve hava daha iyi temizlenir. HEPA H13 ve H14 filtreleri en yüksek korumaya sahip olanlardır ve özellikle alerjisi olan kişiler için önerilmektedir.

Filtrasyon standartlarının verimliliği EN1822 standardına uygundur ve şöyle kategorilendirilir:

EPA10 - EPA 12 Verimli Partikül Hava Dolgusu

EPA 13 - HEPA 14 Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi

ULPA 15 - ULPA 17 Ultra Düşük Penetrasyonlu Hava Filtreleri

___________________________________________________________________

H14 (HEPA 14) 0.3µm mikrondaki tozların > %99.995

H13 (HEPA 13) 0.3µm mikrondaki tozların >%99.95

E12 (EPA 12) 0.3µm mikrondaki tozların >%99.50

E11 (EPA 11) 0.3µm mikrondaki tozların > %95

E10 (EPA 10) 0.3µm mikrondaki tozların > %85

___________________________________________________________________

 

K

 

Karbon Filtre

Tozların ve kokuların çoğunun ortadan kaldırılmasını sağlayan filtrelerdir. Sıradan karbonun 315 dereceye kadar ısıtılarak buhar ve hava ile işlenmesiyle elde edilir. Birçok boş alanı parçacıkların tutunmasını kolaylaştırdığından en iyi emici filtrelerdendir.

 

M

Mikron

Bir metrenin milyonda birine eşit bir ölçü birimidir.

 

Mini Turbo Başlık

Mini turbo başlıklar evcil hayvan sahiplerine yönelik olan elektrikli süpürgeler ile birlikte gelir. Mini turbo başlıklarında, hazneye/ torbaya çekilen hava ile çalışan küçük bir döner fırça bulunur. Mini turbo, evcil hayvan tüylerini koltuk veya döşeme gibi ana zemin başlığını kullanamadığınız yerlerde temizlemek için kullanılır.

 

Multisiklonik

Siklonik sisteme ek olarak eşzamanlı şekilde meydana gelen çoklu "siklonik" hava odacıklarından oluşan bir sistemdir. En büyük özelliği filtreye çarpan ince toz miktarını azaltması ve böylece filtreyi temizleme veya değiştirme ihtiyacını azaltmasıdır. O Otomatik Kapanma Bir tıkanma veya başka bir durum nedeniyle elektrikli süpürgenin motorunun aşırı ısındığını algılayan ve kalıcı olarak hasar görmeden önce motoru durduran birçok elektrikli süpürgesinde de bulunan bir tasarım özelliğidir. Ayrıca “Termal Koruyucu” olarak da adlandırılabilir.

 

P

 

Park Sistemi

Bu, elektrikli süpürgeden bir süre uzaklaşmak zorunda kalındığında, tutma kolunun elektrikli süpürgenin üzerinde dik konumda durmasına izin veren bazı elektrikli süpürgelerinin bir özelliğidir. Elektrikli süpürgenin yanına geri döndüğünüzde, tutma kolunu almak için eğilmek gerekmez. Bazı park sistemleri ayrıca elektrikli süpürgeyi devreye girdiğinde otomatik olarak kapatır ve tutma kolu ele alındığında elektrikli süpürgeyi yeniden açar.

 

Polycarbon

Çok çeşitli sıcaklıklarda bile büyük baskı altında bile şeklini ve boyutunu koruyabilen son derece sert ve güçlü bir sentetik plastik türüdür. Enjeksiyon kalıplı, üflemeli kalıplanmış veya kalıptan çekilmiş olabileceğinden ideal bir mühendislik plastiğidir.

 

S

S-Class Filter

Avrupalılar tarafından bir filtrenin, İngiliz ve Alman normları gibi standartlara uyduğunu belirtmek için kullanılan bir değerdir: Esasen, bir filtrenin içinden geçen havadan 0.3 mikron kadar küçük tüm parçacıkların% 99.97'sini yakalayabilmesi gerektiğini belirten HEPA spesifikasyonu ile aynıdır.

 

Siklonik

Filtreleme sistemlerine göre, siklonik sistemler havayı bir ayrıştırma odacığı içerisinde döndürerek toz parçacıklarını hava akımından ayırır. Bu hava akımı, hava odacığının iç kısmından dışarı çıkarken merkezkaç kuvvetinin toz parçacıklarının dışarı doğru hareket etmesine neden olur.

 

T

Teleskopik Boru

Temizleme başlığının erişimine yardımcı olmak için kullanılır, bir alanın en ulaşılmaz alanlarının bile hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlamak için erişmenizi sağlar.

 

Toz Akarı

Toz akarları 250-300 mikrometre uzunluğunda (7.000 tanesi bir tırnağa sığabilir) ve çıplak gözle görülemeyen mikroskobik, sekiz bacaklı canlılardır. Toz akarları, ölü insan derisi hücrelerinden (ev tozunun %80'ini oluşturur) ve ayrıca mantar ve bakteriler üzerinden beslenerek yaşarlar. Ayrıca, insanların terleme ve solunum yoluyla sağladıkları, kişi başına gecelik yaklaşık bir litre nem yayan su buharı ile yaşarlar. Bu nedenle akarların aşırı nemli ortamlarda bile bulunmasının nedeni, evdeki nem seviyelerinin azaltılmasına yönelik eylemlerin genellikle etkisiz olmasıdır. Toz akarı dışkısı, dünyadaki tüm alerjilerin %25'inden sorumlu olduğu düşünülen güçlü bir alerjen içerir. Amerikan Alerji Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAAI) gibi kuruluşlar, toz akarı dışkılarının ev tozunda bulunan önemli bir alerjen kaynağı olduğunu belirtir. Toz akarı dışkılarının iç mekanlarda bulunan en önemli ve tehlikeli alerjenlerden biri olduğu açıktır.

 

U

 

ULPA Filtre

ULPA (Ultra Düşük Penetrasyonlu Hava), ilaç laboratuvarları gibi ortamlarda kullanılan ve en yüksek temiz hava derecesinin muhafaza edilmesi gereken filtrelerde kullanılan bir filtreleme verimliliği özelliğidir. Bir ULPA filtresinin 0,12 µm mikron oranındaki tüm parçacıkları %99,999 verimlilik sağlaması gerekir.

 

W

 

Watt

Bu şimdiye kadar üreticiler tarafından yapılan pazarlama noktalarından biri olarak kullanıldı. Ancak, iyi performans, gücün ne kadar yüksek olduğu değil, tasarım ve emiş gücü ile ilgilidir. Yüksek watt, mutlaka daha iyi bir elektrikli süpürgeye sahip olduğunuz anlamına gelmez, aksine daha fazla enerji kullanacağınız anlamına gelir.

Etiketler: sözlük, süpürge terimleri
Haziran 25, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyiminizi daha iyi hale getirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgilere Çerez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.