Evinizde Alerji Sorunu Yaşayanlara Nasıl Daha İyi Bakabilirsiniz?
Alerjiler bahar aylarındaki gündem konularından biridir, çünkü evde yaygın olarak bulunan birçok alerjen vardır. Şiddetli reaksiyonlara daha çok yiyecek, böcek ısırması ve ilaç neden olur, ancak ev içinde alerjenlerin yol açtığı diğer semptomlar arasında ağrılı gözler, burun akıntısı, hapşırma, uyumakta zorluk, zayıf konsantrasyon, döküntü ve tıkanıklık vardır. İç mekan havası, dış ortamdaki havadan beş kat daha fazla kirlenebilir, bu da ciğerlerimizin her gün kirlilik, toz, polen, küf ve evcil hayvan tüyleri soluduğu anlamına gelir. Neyse ki, evinizde bu alerjenleri en aza indirmek için yapabileceğiniz çok şey var.
Polenleri en az seviyeye indirgemek mümkün
Mart-Ağustos ayları boyunca havadaki polen seviyesi artar, bu da alerji semptomlarında bir artışa yol açar. Bazı durumlarda, bu süre Ocak ayının başlarında başlar ve Kasım ayına kadar uzayabilir. Günlük polen sayısı, seviyelerini tahmin eden ve en problemli olabilecek günler konusunda uyarı veren yurtdışındaki meteoroloji kuruluşları tarafından ölçülür. Her gün, havadaki en yüksek polen seviyesine sahip zamanlar sabah ve akşamdır, bu nedenle evinizi korumak için bu zamanlarda kapıları ve pencereleri kapalı tutmaya çalışın. Dış mekânda topladıkları polenleri temizlemek için evcil hayvanınızın tüylerinin düzenli olarak temizlenmesi önerilir.
Toz ve Akarların Azaltılması
Toz alerjisi olan kişiler için, temas etmesi en muhtemel yerlerden biri evin içindedir. Belirtiler, temizlikten kısa bir süre sonra, havadan kaynaklanan ve solunum sistemine giren tozun yer değiştirmesi nedeniyle kendilerini gösterecektir. Diğer bir konu ise evdeki toz akarıdır: çıplak gözle evin içinde çok sayıda yaşadıklarını görmek, sıcaklık ve nemi beslemek için çok küçük olsa da. Vücutları ve atıkları alerjiye neden olan ve astım semptomlarını kötüleştiren proteinler içerir. Ev içindeki toz ve akarların miktarını azaltmak, düzenli olarak süpürmek, yatakları yüksek sıcaklıkta yıkamak ve mobilyalarda toz akarı örtüleri kullanarak elde edilebilir. Bunun yanı sıra, bir halı temizleyicisi ile temizlik, kümenin derinliklerine sıkışmış alerjenlerin giderilmesine yardımcı olur. Özel yatak/mobilya temizleme ve yıkama başlıkları, kanepeleri ve diğer yumuşak döşemeleri de temizlemek için kullanılabilir.
Evcil hayvanlar alerji zararlıları olabilirler
Evde evcil hayvan bulundurmak, çeşitli şekillerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ürettikleri temel alerjen ter, tükürük ve idrarda bulunur. Ayrıca alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek tüy ve deri hücreleri dökerler. Bunu önlemenin en iyi yollarından biri evcil hayvanları mümkün olduğu kadar dışarıda tutmaktır. Bu, çok küçük çocuklar için özel bir öneme sahiptir, çünkü bazı çalışmalar çocuğun ilk yıllarında kedilere maruz kalmanın alerji semptomlarının şiddetini arttırdığını göstermiştir. Bir evcil hayvanda aynı zamanda ağrılı gözler, burun akıntısı, vb. belirtiler gösterirse, onlar da alerjiden mustarip olabilir ve veterinere danışmak akıllıca olur.
Evcil hayvanlar evde yaşarken, yataklarının ve içinde yaşadıkları alanların düzenli temizliği yardımcı olacaktır. Ayrıca, alerjenlerin yakalanmasına ve havadan alınmasına yardımcı olduklarından, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresine sahip bir elektrikli süpürgenin kullanılması da faydalıdır. Günümüzdeki birçok elektrikli Süpürge, HEPA filtreyle donatılmıştır ve inatçı kir ve evcil hayvan tüylerinin giderilmesine yardımcı olmak için bir Mini TurboTool başlık ile birlikte gelir.
Küf ve rutubeti azaltmak
Küfler evde çeşitli yerlerde bulunur ve sporlara maruz kalmadan kaynaklanan alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik nezle ve astıma neden olduğu bilinen küf, birçok yerde, özellikle de pencerelerde ve mutfakta bulunabilir. Ev genelinde havalandırma, küf oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Pişirme sırasında pencerelerin ve iç kapıların açılması, bu faaliyetlerin neden olduğu nemi azaltmaya yardımcı olur, ancak aralarında yüksek polenli saatler boyunca açık kalarak havanın içeri dolmasını önleyin. Islak giysileri içeri ve dolaplara asmamak ve cihazların arkasında olduğu gibi iyi havalandırılmamış alanları temizlemek en iyisidir. Düzenli olarak yiyecekleri çıkarıp ve buzdolabınızı conta dâhil temizleyin. Ayrıca, toprak bitkilerini, toprakta ve bitkinin kendisinde çok sayıda küf türü bulunduğundan, minimum seviyede tutmak iyi bir fikirdir.
Alerji semptomlarını önlemek için evde güçlü bir hijyen sağlamanın yanı sıra, solunum sorunları yaşayanlar için bir sorun olabileceği için soluduğumuz havanın kalitesini artırmak da mümkündür. Alerjiler ve astım her zaman aynı anda bulunmamasına rağmen, özellikle ilkbahar ve sonbaharda havadaki alerjenler mevsimlik yaşanan astımı tetikleyebilir. Bir hava temizleyici, zararlı parçacıkları yakalayıp evinizdeki havanın kalitesini yükseltmeye yardımcı olabilir. Havadaki tüm partiküllerin % 99,5'ini temizleyen, polen, toz, duman ve kokuları azaltmaya yardımcı olan dâhili bir filtrasyona sahip bir çok ürünü piyasada bulabilirsiniz.
Evde alerjik reaksiyonlara neyin sebep olduğunu anlamak, bu tetikleyicileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ve bu durum hem sakinler hem de misafirler için daha iyi konfor standartları sağlar. Alerjenleri azaltılmış temiz bir ev, polen, evcil hayvan ve tozun olumsuz etkileriyle ilgili olumsuzlukları da azaltacaktır. Evdeki potansiyel riskleri algılamanın yanı sıra, iyi tasarlanmış temizlik araçlarının bir kombinasyonu alerjilerin evlerinde kendilerini mutlu hissetmelerine yardımcı olabilir. Alerjiler söz konusu olduğunda farkındalık çok önemlidir.